Att hålla maten varm – eller kall

Under vissa perioder av året är det extra viktigt att tänka på hur man tar hand om sin mat. Magsjukan går i vågor på dagis och rötmånaden är den månad då väldigt många insjuknar på grund av dålig mathållning.

De flesta låter inte maten stå framme mer än nödvändigt när de serverar middagen. Efter att alla har ätit klart ställer man snabbt in det i kylskåpet. Men samtidigt tänker man inte på vad man ofta gör dagen efter. Maten tas ut ur kylskåpet och läggs i arbetsväskan. En busstur eller biltur på närmare en timme innan man är framme. Samma effekt som när man låter maten stå framme en timme extra alltså.

Lösningen är att använda sig av en mattermos. Dessa går att använda åt två håll. Den har en isolerande funktion vilket gör att man kan välja om man vill hålla maten kall eller varm. Lagas maten på morgonen och placeras i den värmehållande lådan är maten varm fortfarande när man tar fram den till lunch några timmar senare. Det viktiga är nämligen att maten inte faller under 70 grader eftersom det är då som bakterier frodas betydligt bättre.

Man kan lika gärna välja att ha kall mat i den och behålla den kalla fräscha känslan till lunchen. Placera i så fall mattermosen i frysen någon timme innan så att den blir rejält nedkyld. Denna kyla kommer sedan att behållas länge vilket gör att salladen eller frukten blir betydligt trevligare att äta än om man bara hade använt sig av en klassisk matlåda.

En av de sidor som marknadsför en mängd olika termosar är www.mattermos.se. Fördelen är att man har möjligheten att välja den modell som passar för individens behov. För att säga att en mattermos är bäst är lika sant som att säga att en bil är bäst. Det handlar ju om vad man har för behov. Barntermosarna är mer färgglada och innehåller lite mindre än de för vuxna. Samtidigt finns det de som är extra hållbara eller som enligt många tester visat sig hålla värmen lite längre än andra.

Så håll maten varm, eller kall. Välj själv och välj även modell av mattermos själv.